Barion Pixel

Improve your Medical English Become a brave speaker Develop a professional style

Aktív a szókincsed? – Teszteld!

Biztos tapasztaltad már, hogy amikor angolul hallasz vagy olvasol valamit, úgy érzed, elég jól tudsz angolul, de amikor meg kell szólalni vagy le kell írni valamit, nehezen jönnek a szavak. Ismerős? 😉

Ennek az az oka, mert az agyunk passziválja azokat a szavakat, amelyeket nem használunk kellő gyakorisággal. Attól marad aktív a megszerzett tudás, mint az elsajátított szavak, ha sok más szóval együtt újra és újra használjuk őket. Tehát nem csak olvassuk/hallgatjuk, hanem miközben mi fogalmazunk valamit, újra és újra beépítjük az adott szót a mondatainkba.

Gyere, teszteld gyorsan, mennyire aktív a szókincsed!

 1. Hogy mondanád ezeket a szavakat angolul?
  szövődmény
  szédül
 1. Segítek, kapsz hozzá mondatot, próbáld elmondani őket angolul: most már megy mind a 2 szó?
  Az igazolt COVID-19 fertőzés számos keringési, légzőszervi és központi idegrendszeri szövődményt hagyhat maga után.
  Ha gyakran szédül, kerülje a vezetést.
 1. Még nem vagy benne biztos? Lépjünk tovább, angolul kapod meg a mondatokat. – Add meg a hiányzó kifejezést a magyar mondatok angolra fordított változatában!
  A confirmed COVID-19 infection can cause several cardiovascular, respiratory, and neurological ______________________.
  If you often feel ____________ , avoid driving a car.
 1. Még mindig nem megy? Olvasd el a szövegeket, és utána add meg újra a hiányzó szavakat!

  SARS-CoV-2 has rapidly spread across the globe and infected hundreds of millions of people worldwide. As our experience with this virus continues to grow, our understanding of both short-term and long-term complications of infection with SARS-CoV-2 continues to grow as well. Just as there is heterogeneity in the acute infectious phase, there is heterogeneity in the long-term complications seen following COVID-19 illness. The purpose of this review article is to present the current literature with regards to the epidemiology, pathophysiology, and proposed management algorithms for the various long-term sequelae that have been observed in each organ system following infection with SARS-CoV-2. We will also consider future directions, with regards to newer variants of the virus and their potential impact on the long-term complications observed.
  https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/ajpcell.00375.2021

  If you are feeling dizzy, or experiencing a ‘dizzy spell’, you will usually feel light-headed, unsteady or unbalanced and you may also feel weak. You might also feel like you’re going to faint. If you feel like the world is spinning or moving, this is called vertigo. Dizziness is common in adults, but it is rarely the sign of a serious condition. Dizziness has many possible causes, including: problems or conditions that affects the ears such as Meniere’s disease and labyrinthitis, problems with the eyes, problems with the heart, migraine, stress or anxiety, low blood sugar, dehydration or heat exhaustion.
  https://www.healthdirect.gov.au/dizziness

 1. Sikerült? Mennyire volt aktív a szókincsed? Tudtad magadtól a szavakat vagy amikor megláttad angolul, akkor jöttél rá, hogy ismered a szót, csak nem jutott magadtól eszedbe?

Látod, az, hogy kontextusba tettük a szavakat, segít.

Ugyanígy, attól lesz egyre aktívabb a szókincsed, ha használod a szavakat (vagyis kontextusba helyezed őket), különösen beszédben!

Gyere, foglalj nálam egy online angolozást, ahol olyan témában aktiváljuk a szókincsed, amire neked van szükséged!

És hogy miért szokott nehézséget jelenteni magyaroknak a fenti két szó angolul?

Mivel ez egy „nagyon magyar” szó, automatikusan angolul is valamilyen „nagyon angol” szót keres az emberek agya. Egy jó stratégia, ha újra és újra összekötsz a fejedben magyar és latin szavakat: szövődmények – komplikációk, és máris könnyebben jön az angol complications is.

Itt az okoz nehézséget sokaknak, hogy az angolban nincs rá egyetlen szavas kifejezés. Mi igével fejezzük ezt ki (szédül), ők pedig mellékneves szerkezettel: feel dizzy, be dizzy. Itt arra kell treníroznunk az agyunkat, hogy nyelvtani szerkezetet váltson. Ilyen esetekben az a legjobb, ha mondatokat jegyzel meg ezzel a kifejezéssel, akár több igeidőben: pl. I feel dizzy. / The patient says she has been feeling dizzy for two days now. / Are you dizzy?

És akkor a szinonimákról még nem is beszéltünk! 😉 Bármelyik kifejezést meg lehet oldani egy szinonimával, körülírással is – ehhez néha újra neki kell rugaszkodni a mondatnak, de legalább folyékonyan tudunk beszélni.

szövődmények – there is an increased risk of developing… / it may lead to secondary problems / … és még folytathatnám a sort

szédül – feeling lightheaded / feeling faint / being about to pass out

Szeretnéd fejleszteni a szókincsedet? Több témában is találsz gyakorlókat, vesd rá magad arra a témára, amelyik hozzád a legközelebb áll! 😉

rövid gyakorlók

Foglalj mellé egy szóbeli gyakorlást is! 😉

Andrea, PhD hallgató
Andrea, PhD hallgatóonline magánóra
Read More
Sziasztok, online és személyes magánórákon szoktam részt venni, amelyek nagyon magas szakmai színvonalúak és így nagyon hasznosak számomra a PhD kutatásomhoz szükséges cikkek, prezentációk és poszterek megírásához, elkészítéséhez! Alexandra mindig nagyon felkészült és pontos, minden kérdésemre több opciót is javasol (kifejezések, nyelvtani megoldások) és nagyon türelmes velem:) Ezúton is köszönöm neki! Andrea
Veronika, Sejtbiológia/főiskolai tanár
Veronika, Sejtbiológia/főiskolai tanárlektorálás
Read More
Alapos és korrekt nyelvi lektorálást kaptam. Emellett Alexandra a tudományos publikációk álom-lektora. Nem csak a nyelvhelyességet, koherenciát és kohéziót tudja a lehető legfényesebbre csiszolni, de valamennyi egészség-témában, a kutatást is beleértve, szakmai értelemben is jártas, széleskörűen művelt, igazi polihisztor. Mindezt az általa vezetett foglalkozásokon és a saját kutatási területemhez kapcsolódóan is megtapasztaltam.
Eszter, gyógytornász
Eszter, gyógytornászTurnON - 5-day challenge
Read More
Nagyon ötletes, élvezetes, inspiráló és könnyedén teljesíthető volt az 5 napos kihívás. Mindezek felett még távlati iránymutatást (és további kihívást) is adott, hogy is lehet beépíteni a napi teendőkbe a rendszeres angolozást.
Tamás, oktató (felsőoktatás)
Tamás, oktató (felsőoktatás) magánóra
Read More
Az egészségügyi szaknyelvi tanulás során a leghasznosabb segítségem. Az online platform miatt rendkívül rugalmas, jól illeszthető egy elfoglalt szakember időbeosztásához. Az oktató rendkívül profi. Jól felépített, pörgős órák, mondjuk úgy, maximálisan kihasználja a résztvevők agyi kapacitását. Csak ajánlani tudom.
Andrea, dietetikus, tudományos munkatárs
Andrea, dietetikus, tudományos munkatárs magánóra, prezentáció előkészítés
Read More
Több alkalommal is kértem Alexandra segítéségét nagyon speciális témával (táplálásterápia, klinikai táplálással) kapcsolatos prezentációk elkészítésében, illetve külföldön tartózkodó felettesnek, angol nyelvű, havi beszámolók készítésében. Alexandra, minden alkalommal nagyon felkészült a találkozókra. A kreativitásával és a nyelvi bravúrjaival minden alkalommal egy „remekmű” született. A magas színvonalú munka mellett, kellemes és közvetlen hangulatban zajlottak az órák, vidám személyisége hamar mosolyra készteti a „tanulókat”. Maximálisan figyelt arra, hogy személyre szabott tematika alapján haladjuk, és az óra végére mindig elkészültek a betervezett anyagok.
Miklós, orvos
Miklós, orvoslektorálás
Read More
Alexandra nagyon segítőkész volt! Mindig gyorsan válaszolt, a megbeszélt határidőket pontosan tartotta! Orvosi angolban kimagasló a tudása! Csak ajánlani tudom a vele való munkát!!
András, physiotherapist and lecturer
András, physiotherapist and lecturerTalkON Club
Read More
Thumbs up! Great meeting, nice people, relaxing though inspiring atmosphere… What else can be mentioned if you feel a bit stressed when speaking up is needed in English:)
Petra, szülésznő
Petra, szülésznőmagánóra
Read More
Alexandra órái mind a nagyon magas szintű tudása, mind a kisugárzása és kedvessége miatt nagyon szuperek voltak. Mindig úgy éreztem, hogy olyan segítséget kapok az önálló otthoni tanulásomhoz ami tényleg nagy segítség. A személyes konzultációk során mindig nagyon motiváló volt, és olyan módszereket alkalmazott amik a mai napig úgy érzem segítségemre vannak. Illetve mindig nagy örömmel és izgatottsággal vártam a közös alkalmakat vele, így összefoglalva mindenkinek nagyon szívesen ajánlom Alexandrát.
Gyógyszeripar/Clinical Trial Manager
Gyógyszeripar/Clinical Trial Manager online magánóra
Read More
Nagyon hasznosak és aktívak az online órák. Teljesen személyre/szakterületre szabott feladatok! Számomra hasznos, hogy egyből megkapom emailben az óra után a hibáimat és amiket átbeszéltünk. Nagy segítség előadásra való felkészülésben. Sokkal magabiztosabban kommunikáltam az online órai felkészülés után.
Laura, ápolónő
Laura, ápolónőonline magánóra
Read More
Azoknak ajánlom Alexandrát, akik magas szinten, érthetően, logikusan, ezzel együtt egy nagyon kellemes közegben szeretnének angolul tanulni. Szeretem, ahogy személyre szabottan, könnyen tanulhatóvá teszi a nyelvet számomra. A kapott házi feladatok szintén könnyűvé és élvezhetővé teszik a tanulást. Korrekt áron, igényesen felépített órák. :)
Orvos, aneszt/intenzív
Orvos, aneszt/intenzívTurnON - 5-day challenge
Read More
Köszönöm az 5 napos kihívást, motiváló volt. Örültem, hogy gyorsan elvégezhető, nem túl egyszerű, de megoldható feladatok voltak. Örültem a változatosságnak is, jó volt különböző típusú feladatokkal foglalkozni.
Ágnes, aneszteziológus
Ágnes, aneszteziológusonline magánóra
Read More
Nemcsak naprakész nyelvtudást kaptam, hanem önbizalmat is, hogy használjam! Mindezt nagyon jó hangulatú, tartalmas órákon. Csak ajánlani tudom!
Dóri, gyógytornász
Dóri, gyógytornászonline magánóra
Read More
Bevallom, kicsit féltem az első óra előtt, mert még sosem voltam hasonló idegennyelvi magánórán, főleg nem online formában. Az első alkalommal megbeszéltük, hogy mik a céljaim, miben szeretnék fejlődni és attól kezdve csak arra a témára összpontosítottunk. Az óra közben Alexandra jegyzeteket készített a fontosabb információkkal kapcsolatban, ami sokat segített az önálló készülésben is. Mindamellett, hogy nagyon hasznosnak találtam az órákat a magas szintű szakmaiság miatt, Alexandra vidám személyiségének köszönhetően nagyon jó hangulatban telt az idő. Szívből ajánlom őt mindenkinek!
Previous
Next
Please accept the Terms and Conditions to proceed.